Isnin, 18 Jun 2012

Catatan Perjalanan Seorang Ratu di Micro-ctl - Part 1


   Company Trip To Korea Selatan....  Micro-Ctl Automation S/B

Ilham rasa dari Nor Hapizah Abd Manan.

Assalamualaikum.....& Salam sejahtera buat para pembaca,  (Ada ke yg baca blog ni hi..hi..)
Setelah beberapa tahun bos meng uar2kan utk Company Trip sekali lagi, akhirnya tercapai jua impian semua.. Yahoo…. Masa utk melancong....... jom follow me, ok aku nak share cerita ceriti kisah trip ku ini sbg rujukan atau saja suka2 berkongsi kegembiraan he..he..ok tempat nya ialah jeng..jeng...ianya salah satu tempat yang popular dengan artis-artis K pop seperti Super Junior dan Wonder Girls, Girl Generations, apa lagi kalau bukan Korea Selatan. Ini kali pertama aku menjejak kaki ke Korea bukan senang nk dapat alang2 company nak buat Trip so jom la follow... Jgn buang peluang yg ada kan...standby duit shopping jer yg lain company tanggung he..he.. Tp aku was2 sikit bab makanan yelah.. Kebanyakan makanan nya mendapat sentuhan Ba Alif Ba Ya.....buat kata mak aku "Engkau tu dah pijak Tanah Suci jd hati2 lah sikit bab2 makanan ni rasa was2 jgn makan" so mendengar nasihat my mom so penuh lah beg aku n hubby aku dgn pelbagai makan dr maggi,roti,serunding n biskut nasib air tk leh bawa klu tau mau air Beyond (Zullian) pun aku angkut ha..ha.... Dalam group aku, aku lah paling beruntung sebab dpt pg ngan my hubby ialah dah kerja satu office kan he..he..tu untungnyer he..he....so dapat la honeymoon kali kedua ditanggung free oleh company he..he.. Dulu 1st honeymoon pun company aku bg free suruh pillih mana nak tuju..segala perbelanjaan ditanggung beres..aku ambik jalan2 satu Sabah he..he.... Bertuah hidupkan... Tu sebab aku syg sangat company aku ni sebab bos aku mmg terrrrbaiikkkkk he..he..Thank u Mr Tan, Mr Stanley, Mdm Rabeha, Mr Choon & Mr Chin....Luv u all........
Ok jom sambung pasal korea ni...Korea secara amnya terbahagi kepada 2 negara, iaitu Korea Utara dan Korea Selatan. Untuk korea utara, memang ia adalah negara tertutup - dan negara ini mengamalkan fahaman dan ideologi komunis. Tetapi berbeza pula dengan Korea Selatan, yang mana ia adalah negara republik dan mengamalkan dasar pintu terbuka.

Tidak dinafikan korea merupakan negara yang maju terutama dari segi teknologi dan masih lagi mengekalkan tradisinya. Jadi, ia juga merupakan salah sebuah negara yang menjadi tumpuan pelancong terutama dari Asia Tenggara. Kos untuk ke Korea mahal sedikit dari ke China tetapi jauh lagi murah dari ke Jepun. Jadi, tidak hairanlah kini makin ramai orang Malaysia sudah mula ke korea, dan menjadikan ia salah sebuah tempat pelancongan pilihan mereka.

Korea selatan mempunyai beberapa bandar utama. Ibu negaranya Seoul terletak di utara negara tersebut, manakala Busan pula adalah bandar pelabuhan, terletak di selatan Korea. Pulau Jeju, juga dikenali pulau jelmaan gunung berapi terletak di selatan dan menjadi salah satu tarikan utama jika anda ke korea. Untuk percutian ini, kami hanya pergi ke Seoul - Nami - Mount Seorak. Semuanya dalam masa 6 hari 4 malam berada di sana. Kiranya puas jugalah, dapat melihat negara orang dan merasai sendiri pengalaman berbeza di sana.Group kami memilih Honey Vacation sbg agent perlancongan. 

 Dan kami dibawa oleh 2 org staff Honey Vacation iaitu Amy dan Ziza…diaorg ni mmg best.
                                                 

Ok jom kita start cerita..... Cerita pun bermula……

Hari pertama ( KLIA) (Bos bg kerja separuh hari sb malam dah nak berangkat)
Muka2 gembira sangat nak melancong....he..he... Semua dah standby mcm2 gaya semuanya Almaklum la ada yg first time nak naik flight he..he. Takut, happy n macam2 lg.

                                                  
Ye..ye dah dpt tiket he..he... Kitaorg naik Korean Air rasanya memang berbaloi. Jauh lebih baik dari menaiki Air Asia kot Hehe...pesawatnya besar gak dan servisnya juga bagus. Malah, dapat melihat awek2 & pakwe2 korea yang cun & hensem...hehe jangan marah!

Bab makan aku siap tanya dia makanan ni halal ker camana? Dia kata bila dr Malaysia mmg halal tp klu dtg dr Korea mmg tak halal so kena order Muslim food. So tak de la aku was2 so blh la makan. tp tak la selera sgt sb penuh sayur dah la aku ni tk mkn sayur hu..hu...last2 mkn yogurt n roti.. Siap check lg Yogurt from Nestle Jln Tandang Pj he.he.
Flight bertolak jam 11.15 pm waktu Malaysia. Jadi, bila dah malam..sudah pasti mata pun rasa mengantuk. Semua layan tido tapi aku ni klu naik kenderaan mmg penakut sikit nak tido, aku takut klu tido, terus tido terus he..he..lg la naik flight he..he.. Walaupun dah naik berkali2 aku still takut naik flight mcm2 benda buruk aku ingat he..he... Mmg dasar penakut hu..hu... Hubby la jd mangsa bila gegar sikit tgn dia aku genggam he..he.. Wlupun mengantuk tp mata tak mau tido jawabnya tgk la Video korea...nasib la ada LCD dapat la layan cerita korea... Smbl main game... Perjalananan lak makan masa selama 6 Jam... Sakit badan ku rasa hu..hu....mmg tak tido semalaman. Dari atas flight bila dah hampir sampai aku dah nampak cahaya mentari yg terang..so aku solat dalam flight mcm cara aku gi Umrah dulu...ok Pkl 5.00 dah terang...bestnya Korea aku datang padamu..
Hari Kedua ( Tiba di Korea - Incheon)

Tiba di Incheon jam 6.30pagi waktu tempatan. Suhu sekitar 25C. Kiranya masih sejuk tp dah terang benderang mcm pkl 8.30 waktu Malaysia. Musim aku pergi ni adalah musim panas tp tak lah panas sgt pun... Panas2 Dingin tu sebab bunga mekar cantik2..kiranya Peralihan ke musim luruh). Jadi suhunya tak lah terlalu sejuk dan panas. Kiranya mmg selesa sgt kalau nak berjalan-jalan.

Lapangan terbang Incheon merupakan antara lapangan terbang terbaik di dunia. Ia terletak disebuah pulau, yang sememangnya ditambak. Oh yer Incheon bukan Seoul ya, sb Incheon ini terletak lebih kurang 50-60km dr Seoul. 
Macam KLIA ke KL. Dan lapangan terbang ini hanya untuk penerbangan Antarabangsa sahaja. Jadi, kebanyakan yang ada di sini adalah orang-orang bukan Korea.  Macam aku ni he..he..  
      
                    Airport Incheon Korea Selatan
      Selepas sahaja selesai imigresen dan mengambil bagasi, kami pun terus ke balai ketibaan. 
              
Baru jejak Bumi Korea Selatan... Terus tour guide suruh bergambar so apalagi berduyun2 semua berkumpul..he..he..  
 Tour guide kami dari Korea, David & Chong dan juga cameraman kitaorg Adam n Jack sudah pun menunggu di balai ketibaan. Destinasi seterusnya Breakfast dulu...hu...hu....(Kedai ni Halal) Tour Guide beritahu apa makanan yg tak halal. Spt Ramen n apa ntah aku dah lupa namanya...
 
Breakfast Makanan korea ni namanya Mee Udon...  Sebelahnyer tu Kimci (lobak masam n pedas sikit) kat sini bila makan minumannya hanya Air kosong sejuk...jgn harap la korang nak sirap, oren atau apa2 sebab mmg pg la mana2 kedai mmg akan diberi Air kosong je he.he.. Aku rasa sikit jer...sb tak lalu nk mkn sgt...biasa la tekak nasi lemak,roti canai he.he.

Dah kenyang ermmm kita sambung jalan lg ermmmm jom pegi...jeng..jeng...tak sabar rasanya ke.... Yehaaaa... Nami Island!! Yeargh!! Perjalanan ke nami island memakan masa 2jam setengah dari airport. Fuh...jauhlah jugak! Tapi penatnya tak terasa kerana kami dihidangkan dengan pemandangan yang cukup mengasyikkan. Sebijik macam dalam drama -drama korea ditayangkan di TV. Macam jakun memasing melihat keindahan korea ini....fuhhhhh....fuhhh mmg cantik ngan sekitar jalan ada jer bunga2 yg tumbuh meliar mmg cantik.... Tak caya korang tgk lah kat gambar2 ni... Dan sesetengah tempat ada jer sawah padi yg peliknya ngan area pekan2 tiba2 sblah deretan kedai ada kebun sayur ada sawah padi he..he... Kelakar kan.. Terus aku terbayang camana klu kat pekan Klang tu sebelah kedai ada sawah padi hu..hu...mmg tabik spring la kat org korea ni mereka tidak membazir tanah yg dianugerahkan Tuhan... Mmg rajin..... Korang tgk jelah gambo kat bawah ni....

Aha…Amacam best tak? Ni baru hari Pertama & Kedua baru separuh ni, he..he..ada lagi best tau..utk Hari ketiga, keempat, kelima dan keenam ---> kita bersambung ye, aku pun nak buat drama episod he..he..

Kawan2 jangan lupa follow yer…tggu aku nak flashback memoriku utk continue kisah best aku n kawan2 aku ni 


Ok sementara aku flashback memoriku ini korang boleh layan dulu gambar-gambar kat bawah ni..he..he..
















Muka cuak naik Flight ha..ha...



Persinggahan pertama utk breakfast. 














Cantik kan....ada lagi...cantik...tau....tunggu..

Harap kawan2 bersabar ek kita tunggu di Part 2 , 3 & seterusnya....bagi aku flashback memory balik sry ekk... sb kerja office pun byk, Assignment pun byk lepas balik bercuti ni tk sempat nak type semua, yelah karang kalau panjang sgt letih pulak korang membaca ek, so harap dpt bersabor utk berkongsi cerita he..he.. see u next part bye....bye....






7 ulasan:

  1. cpat la kc habis ini cerita...ada byk slot mcm nora elena plakkk...

    BalasPadam
  2. smbungan nye bile?? hari apa?? jam brape??

    BalasPadam
  3. Ha.ha. Sabar coming soon kasi korang debar dulu, ni episod cam nora elena ni ha.ha. Pengarah byar payment sikit he.he.tunggu hu.hu

    BalasPadam
  4. Ha.ha. Sabar coming soon kasi korang debar dulu, ni episod cam nora elena ni ha.ha. Pengarah byar payment sikit he.he.tunggu hu.hu

    BalasPadam
  5. pengarah bujet ciput ni...tggu......

    BalasPadam